När man går i hustankar så kommer man självklart in på inredning. Så fort du får första planritningen kan du börja planera ut var allt ska stå. En sak som många tycker är bland det svåraste är att få till den där mysbelysningen som man ser i inredningsprogram. Det där lilla extra som gör det så hemtrevligt.

Därför bör man redan vid första inredningstankarna fundera över sin belysning. Kanske vill ni bygga in spotlights i taket på vissa ställen. Ett sätt att få till en fin belysning är att ovan fönstren sätta in spotlight i taket och därmed inte behöva hänga fönsterlampor. Därefter kan man sätta snygga vägglampor som både pryder väggarna och ger ett fint ljus.

Efter ni har planerat in spotlights och vägglampor är det dags för övrig belysning. En snygg taklampa blir ett måste i alla rum. Tänk på vilken funktion lampan ska ha innan ni väljer lampa. I köket till exempel kanske man vill ha en som ger ett ganska bra ljus men riktat över köksbordet. Medans i vardagsrummet går det bra med ett lite mer dämpat ljus. Taklampan är till för att ge ett bättre ljus för att kunna se när det behövs och ingår egentligen inte i det där mysljuset som man tänker sig.

För att få till mysljuset, det ljus som är tänt när taklampan är släckt, får man tänka på smålampor. Förutom de vi nämnde innan som spotlight över fönster samt vägglampor pratar vi här om bordslampor. Tänk över platsen för lamporna och vilket ljussken ni vill att de ska ge. Beroende på inredning kanske det även kan passa med en lampa som hänger i något hörn från taket.

Så för att sammanfatta belysningen i sitt hem så har vi några olika kategorier av lampor:

  • spotlights
  • vägglampor
  • taklampor
  • bordslampor
  • övriga lampor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *