Många hör av sig och undrar vad det typiskt sätt kostar att flytta ett hus ifrån ett geografiskt läge till ett annat.

Det beror på många faktorer och det finns dessvärre ingenting lätt svar som täcker alla eventuella externaliteter som uppstår när man flyttar hus. I korthet beror kostnaderna en flytt tingar punkterna nedan.

 • Husets nuvarande skick
 • Vilken typ av grund står huset på och hur är fasaden förankrad i grunden
 • Storlek på huset
 • Avstånd emellan där huset står idag och dit man vill flytta huset
 • Vilken typ av vägar är det emellan startpunkt och mål. Är det svängingt, högtrafikerat eller exempelvis väldigt smala vägar så går priset naturligtvis upp

Typiskt sätt kostar det lika mycket att flytta ett hus som att bygga ett nytt om bostaden är större än en mindre sommarstuga eller exempelvis friggebod.

Mer bra information finns att finna på www.viivilla.se

Det de flesta inte tänker på är kostnader för grund tillkommer på den nya platsen, elektriker och rörmokare som måste installera vatten och avlopp på nytt.

Hur finansierar man en flytt av huset? Vårt tips är att vända sig till den banken man har huslån i idag. Alternativt långivare likt zensum ab som visserligen önskar högre ränta, men det är dessvärre ofta numera så att storbankerna säger nej till den här typen av lån. Det man dock bör räkna med är att banken och långivare kommer vilja se noggranna kalkyler på att flytten går ihop i slutändan, samt att ni som husägare kan täcka de framtida kostnaderna.

Vårt tips är att vända sig till den banken man har huslån i idag. Alternativt mindre långivare som visserligen önskar högre ränta, men det är dessvärre ofta numera så att storbankerna säger nej till den här typen av lån.

One thought on “Vad kostar det att flytta ett hus?

 1. Hej.
  Jag undrar om denna sida är fortfarande aktuell?
  Ska flytta en Vadsbo stuga från Ekolsund till Fagersta
  Hälsningar Peter Söderstedt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *